Prijava Registracija

Pristupite svom nalogu

Pseudonim *
Lozinka *
Zapamti me

Napravite nalog

Da bi ste napravili vaš nalog polja označena sa zvezdicom (*) se moraju popuniti.
Ime *
Pseudonim *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
E-mail *
Potvrdite e-mail *

 silueta  O nama

 

Kibicer u transu

0

Veličina teksta:

Ja sam bio lepo vaspitano dete, dok sam bio. A onda sam se prvo dohvatio lopte, pa knjige, pa žena. Verujem da je bilo tim redom, a i da je bilo drugačije na isto bi izašlo. Početak moje „delikventske“  karijere je imao logičan sled okolnosti, počeo je onog dana kada sam odbio da obujem dokolenice, nedugo zatim odbio da ponesem spakovanu užinu, izbacio klikere iz džepova, pocepao prve farmerke na kolenima, zakasnio sa dolaskom kući posle škole, pokvario stomak od gloginja, razbio komšiji Nestoru prozor loptom...LOPTOM!!! Tako je počelo, a kao da još uvek traje. Smisao života sam našao trčeći za loptom, tim fetišom mog detinjstva. Komšija Nestor nije bio zlopamtilo, imao je divnu saradnju sa mojim ocem, za koga opet nemam pojma zašto ga je staklorezac sa Riblje pijace veselo i često pozdravljao kada je išao i drugom stranom ulice.

Nestor Svirčev je u to doba prešao neku pedesetu, bio je suvonjav, malo pogrbljen u hodu i veselog duha. Čime se on bavio, to niko nije znao. Večito je bio na ulici, hodao je sa rukama prekrštenim na leđima, pušio jeftin hercegovački duvan nabijen u lulu od hrastovog drveta. Sretali su ga po pijacama, šetalištima, staničnim stajalištima, utakmicama, bioskopskim projekcijama, crkvenim litijama, u parkovima... U rukama je uvek imao ispresavijane novine. Bio je čudan, čulan, svojstven, odmeren, životno budan. Mi, deca iz Almaškog kraja, sretali smo ga u najčudnija vremena i na najčudnijim mestima. Na zaleđenom Šodrošu, na procvetalom Ribarcu, na Bećarcu i Kamenjaru, na Oficircu dok smo skapavali od umora igrajući picigen u plićaku, na napuštenim kolosecima dok smo se peli po vagonima. Kao da nas je pratio, da nas je brižnim pogledom čuvao, pogledom vraćao u topline roditeljskih domova prljave, umorne, garave i srećne. Redovno smo ga gubili iz vida u onom njegovom oblaku iz lule hercegovačkog duvana, jeftinog. Ili, možda se to nama tada samo tako činilo. Na keju nije bilo boljeg i strpljivijeg kibicera šahovskih okršaja penzionerske populacije od njega. Znao je sva otvaranja, špansku odbranu i damin gambit, pratio je karte i poteze zagriženika u preferans, stoički podnosio diletantske varijante zaljubljenika u domine, strpljivo čekao da se u sumrak bace i poslednje kugle u partijama boćanja penzionisanih oficira. Onda je odlazio kući, držeći prekrštene ruke na leđima i u njima ispresavijane  novine koje nije stigao da pročita. Nestor je imao samo kćer, bio je udovac i voleo je golubove sa komšijskog tavana. Darinka Svirčev se upokojila davno, mnogo pre prvih sricanih slova njihove kćeri Emilije, moje potonje ljubavi života. Potonje ljubavi života svih nas bosonogih, slinavih, musavih dečaka bogatih prepunih džepova ringlova. Za Nestora kažu da je bio lađar, rodom iz Mošorina, tako kažu. Lađar je silom prilika ostao zauvek na suvom, nenadano, zatečeno, i kao da je ostatak života proživeo po kazni. Bio je dobar otac prelepe devojke koja se udala baš onda kada su nama, dečacima iz kraja propupeli prvi pubertetski brkovi. Udala se i otišla iz naših tomsojerovskih života. Po onom naprasno pogrbljenom hodu, rekao bih i iz života duvanskog oblaka od mog komšije Nestora.

Ja, kada sam bio mali često sam se susretao sa noćnim pundravcima u krevetu. Ukoliko se približavao neki događaj koji sam željno iščekivao, gotovo je bilo nemoguće zaspati. Neretko do pred samu zoru. Sve misli su bile uprte u predstojeći događaj. Obično sam takvu hemiju imao pred odlazak na more. Satima bih se prevrtao, nameštao bih jastuk u tobož udobniji položaj, otkrivao, pokrivao, šta sve nisam radio da bih zaspao ali nikako nisam uspevao. U danima koji su nastupali a još uvek prethodili velikom iščekivanju sam bio slomljen zbog nedostatka sna. Tada bi se nametalo samo jedno pitanje, u pravcu - još koliko puta mi predstoji da se noćima mučim. Moj komšija Nestor, deda Neca kako ga moja deca danas zovu me je sreo juče. Ostario je, jedva se kreće, gotovo da ne čuje a i vid mu je poprilično oslabio. Videvši me ovako nenaspavanog, kako već danima tumaram po životnoj kolotečini, a prepoznavši onog derana u meni sa početka priče postavio pitanje koje me je oborilo:

- Još koliko?

- Šta čika Nestore? - upitah.

- Još koliko puta da „spavaš“? - upita me kao u transu samouvereno čovek koji je „živeo za svoju Vojvodinu“.

Zatekao me je stari lisac, znao me je u dušu sve ove godine, znao je sve nas njegove dečake kako nas je zvao. Znao je da gorim, da titram, da noćima ne spavam, da se plašim, da se nadam, da letim i padam, da sam strastan u mojim očekivanjima. Znao je da me ima u postovima , da sam sa vama satima na forumima, da čekam peti peti da ih poderemo, za dva kupa zakinuta, za nemerljiv doprinos kada su nas izbacili iz lige, za onu prodatu utakmicu Hajduku samo da mi ne bismo tih sedamdesetih uzeli titulu – bar za to. Malo li je? 

JOŠ SAMO SEDAM PUTA DA SPAVAM !!

Do nove aritmije, do nove pobede !!!

 

Autor teksta: Gardista
Kolumnista.

Srodni Članci
Gardista
  • 31 decembar 2012
  • Pisao: Gardista
A cappella

Svima onima koji nisu u prilici da zbog daljine osete i petu dimenziju sa našeg Karađorđa, a zdušno su sa nama. A cappella Klodin je bila pirgava oko...

Gardista
  • 19 septembar 2011
  • Pisao: Gardista
Žare

Leta '77, onog leta kada smo uzeli Srednjeevropski kup, našem gradu se opet dogodio fudbal. Kao da je samo to trebalo nama novosadskim klincima da...

Arhiva tekstova

November 2017
Mo Tu We Th Fr Sa Su
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
white_user.png

Aktivnost na forumu

Omladinski tim FK Vojvodina (126)
Starno ne znam koliko čovek treba da bude glup pa da poveruje...
Stoik > 30.10.2017 16:45:30

Skupština FK Vojvodina (668)
Efikasnog polu časovnog rada :smejanje: Novo rukovdstvo je...
soderstorm > 25.10.2017 4:28:25

Dragi predsedniče... (290)
... ima li nekog da već nije bio u Upravi? :presmesno:...
Stoik > 24.10.2017 14:31:24

Svetsko prvenstvo Rusija 2018. (11)
Bravo! :respect:
Stoik > 9.10.2017 15:04:09

Kroz hodnike vremena (628)
Slanobarac, u pravu si i žao mi je. Ali... šta ćemo sad?
Stoik > 5.10.2017 13:59:05

white_user.png

Trenutna posetaTrenutno je prisutno gostiju: 2 , registrovanih članova: 0

 

CIRKUS LIGA
Tema zabavnog karaktera
 

  Cirkus Superliga
 1.  Stoik
36
 2.  Soderstorm
33
 3.  Maticmatic
33
 4.  GUNNERS
32
 5.  Copke
29
  Prva Cirkus liga
 1.  Ober 34
 2.  Ans_filijala
32
 3.  Cirkusligas
23
 4.  Kladioničar
21
 5.  Maxa
15

 

Cirkus liga je takmičenje zabavnog karaktera u kome se pogađaju rezultati Jelen Superlige. U igri učestvuje maksimum tridesetdva igrača podeljenih u dve lige. Prvi i jedini uslov učestvovanja u takmičenju je otvaranje naloga na forumu, što se može učiniti u par jednostavnih koraka preko sledećeg linka - Registracija. Poslednji korak je prijava, što se može učiniti preko sledećeg linka - Prijava. O pravilima igre svi zainteresovani se mogu informisati u sledećem topiku na forumu - Pravila takmičenja Cirkus lige.

 

VESTI  |  TABELA CIRKUS SUPERLIGE  |  TABELA PRVE CIRKUS LIGE  |  REZULTATI CIRKUS KUPA 

PRIJAVA NOVIH TAKMIČARA  |  CIRKUS SUPERLIGA  |  PRVA CIRKUS LIGA CIRKUS KUP

 

Poslednje vesti:

 

FK Vojvodina će ove godine odbraniti osvojeni kup?

Da, ova generacija to može! - 22.2%
Nema šanse. - 77.8%
Ne znam - 0%

Ugkupno glasalo: 27
Glasanje u ovoj anketi je završeno aktivan: maj 11, 2015

01