Pored kapitena Miroslava Vulićevića kojem je ugovor istekao, Novi Sad je, mada mu je pozajmica iz Čelzija važila do jula naredne godine, napustio i golman Matej Delač. Na sličan način će, najverovatnije, postupiti i Andrija Kaluđerović koji je pozajmljen od kineskog Pekinga, a na izlaznim vratima su i Branislav Trajković, Petar Škuletić, Nikola Leković...

- Potpuno smo svesni situacije u kojoj se nalazimo, ali su nam zbog velikih dugova ruke prilično vezane - kaže predsednik novosadskog superligaša Milenko Jokić. - Jedini izlaz za nas je dobra prodaja dva-tri istaknuta prvotimca i nadamo se da će se to u predstojećem prelaznom roku i dogoditi.

Za razliku od Vulićevića koji je otišao kao slobodan igrač, Novosađani na obeštećenje, ukoliko naravno uspeju da ih prodaju ove zime, mogu da računaju od transfera Trajkovića i Škuletića čiji odlazak je za sada najizgledniji, a kojima ugovori ističu u julu 2014. Uz to, pominje se i mogućnost prodaje i Envera Alivodića i Stojana Vraneša, ali je to na prilično dugom štapu.

Što se, pak, neizbežnog kresanja plata tiče, otvoreno je pitanje hoće li to, i koliko, dodatno podstaći odlazak igrača. Kako god da bude, rukovodstvo „lala“ je u to već krenulo i to od onih koji primaju najviše, mada to, po mišljenju mnogih, igračkim učinkom ne opravdavaju. Reč je, pre svega, o Andriji Kaluđeroviću čija mesečna plata je, inače, 8.000 i Simonu Vukčeviću koji mesečno prima 6.000 evra.

- I sa jednim i sa drugim smo razgovarali i utvrdili da postoji prostor za dogovor, s tim što i Kaluđerović kojem pozajmica takođe ističe u julu naredne godine, želi da ode već ove zime - kaže Jokić.

Na drugoj strani, ni sam Kaluđerović ne krije da su mu koferi gotovo spakovani. On je, inače, rezolutan u stavu „da je svaki dinar koji dobija od Vojvodine pošteno zaradio“, a o visini svoje plate za javnost ne želi da govori.

- Nije da nema izazova da ostanem u Vojvodini, a tu, pre svega, mislim na osvajanje kupa, ali već imam nekoliko ponuda da preostalih šest meseci pozajmice provedem u nekoj novoj sredini i mnogo sam bliži toj opciji - veli on. - To sam saopštio i upravi kluba, no odluku ne mogu da donesem bez saglasnosti ljudi iz Pekinga sa kojima treba da razgovaram ovih dana.

Zbog već pomenutih dugovanja, račun Vojvodine je, inače, već dugo u blokadi, pa je situacija uoči završnih utakmica u prvenstvu, odnosno četvrtfinala Kupa Srbije, privremeno sanirana „pozajmicama“ koje su igračima date uglavnom od novca menadžera Zorana Pavlovića, odnosno samog Milenka Jokića. One će im biti odbijene od redovnih zarada, naravno kada za njihovu isplatu budu stvoreni uslovi.


VEĆINA IGRAČA NIJE NAŠA
JOKIĆ ne krije i da je jedan od glavnih problema Vojvodine to što značajan deo igrača u većem procentu pripada menadžerima nego klubu.

- To je jedna u nizu negativnih stvari koje pokušavamo da promenimo, što naravno nije ni malo lako - dodaje on.


JOKIĆ
BEZ obzira što trenutna situacija očigledno ne daje mnogo osnova za optimizam, prvi čovek najstarijeg srpskog superligaša veruje da će novosadsko fudbalsko proleće ipak biti vedro.

- Verujemo da ćemo, uprkos svemu, uspeti da konačno osvojimo Kup Srbije i obezbedimo što bolji plasman u Jelen Super ligi - veli Jokić.
Đ.Vukmirović